joi, 22 septembrie 2016

Ce inseamna un wrap tesut manual?

O sa incerc sa explic pe scurt ce inseamna un wrap tesut manual, care sunt etapele de lucru, fara multe detalii tehnice ca sa nu devina plictisitor, asa ca va fi poate o postare mai lunga.

Buuun.

1. Alegerea culorilor si a modelului (pattern).
Alegerea culorilor este o etapa usoara pentru mine pentru ca e strict decizia mamicii.
Modelul- aici intervin eu. Sunt mai multe stiluri de a tese - plain weave, tesutul clasic unde jumatate din fire urca si jumatate coboara apoi se schimba; twill sau tesutul dublu diagonal; crackle - un derivat din twill. Daca la plain weave e simplu, celelalte doua au o varietate de modele si stiluri, practic imaginatia si cateva restrictii tehnice sunt singurele limite.

2. Calcularea necesarului de material
Cel mai comun material folosit pentru wrapuri tesute manual este bumbacul 8/2 ne, asa ca voi vorbi doar despre aceasta varianta.
Calculul pleaca de la marimea dorita, la care se adauga "loom waste" - firele care se pierd in fata si in spatele proiectului si care au scopul de a tine urzeala pe razboi (aproximativ 50 cm), si cat va intra la apa (10 % pentru bumbac).
De exemplu pentru un wrap de marimea 5 (4,2 metri) cu latimea finala de aproximativ 70 cm, din bumbac 8/2, trebuie sa pornesc cu o latime de minim 85 cm pe razboi. O parte se "strange" in timpul lucrului ( draw in) si o parte se pierde la prima spalare.
Densitatea normala si recomandata pentru un twill cu acest tip de fir este de 10 fire/cm adica 850 de fire.
Calculul pentru urzeala devine 850×(4,2×110%+50) adica 435200 cm, 4352 metri de fir.

Pentru batatura (weft) la o latime de 85 cm, cu 10 fire/ cm, avem nevoie de aproximativ 3927 cm.

In realitate se mai adauga un 10% din motive de siguranta - e mai sigur sa planifici o tesatura putin mai lunga, si apoi sa ai 10 cm extra, decat sa intre la apa mai mult decat te asteptai si sa ai la final un wrap prea scurt.

In total cam 8500 metri de fir.

4. Intinderea firelor pentru urzeala
Ca idee, se foloseste fie o rama de urzit, fie un urzitor, si scopul e ca la final sa ai 850 de fire ordonate pe culori exact asa cum vrei sa fie in final, toate de aceeasi dimensiune.
Durata: intre 6 si 12 ore.

5. Trecerea urzelii pe razboi
Toata urzeala se trece pe razboi, pastrand ordinea in care au fost intinse firele, cu tensiune constanta, si se infasoara pe bara din spatele razboiului.
Durata: 4 - 8 ore.

6. Trecerea firelor prin cocleti - sau threading.
Este cea mai migaloasa parte. Daca ai o tesatura simpla si faci 12345678 e relativ usor. Pentru un model tip crackle sau advancing twill unde un model inseamna o secventa de 100 sau mai multi pasi, e dificil si se greseste usor.
Durata: 8 - 16 ore.

7. Legarea urzelii
Capetele se trec prin piaptan/batator si se leaga de razboi, cu tensiune constanta. Apoi se leaga itele de pedale.
Durata: 2- 3 ore.

Si acum razboiul e pregatit.

Urmeaza sa facem bobinele cu firul pentru batatura (weft) si tesutul efectiv. Inceputul e intotdeauna mai dificil, pana te obisnuiesti cu secventa pentru model, apoi, fara intreruperi sau probleme (bobine care se desira, copii care vor atentie, fire rupte...) eu pot sa tes aproximativ 60- 80 cm pe ora.

Trebuie sa faci si pauze dese, intrucat pozitia nu este cea mai prietenoasa cu spatele, si mainile si umerii sunt in activitate permanent.

8. Taierea tesaturii de pe razboi
Partea preferata a piticilor mei- unde doar iei o foarfeca mare si tai ultimele fire care tin tesatura pe razboi.
Durata: 10 minute.

9. Finisarea
Spalarea tesaturii- prima spalare se face la temperaturi maaaari si cu totul altfel decat spalarile ulterioare, tehnica depinde de firul folosit. E o etapa importanta, pentru ca abia dupa ea ai o tesatura adevarata. Permite firelor sa se aseze, sa se imbine, sa intre la apa si sa se stranga.
Durata: 1 ora.
Apoi se calca materialul, se taie firele ramase de la schimbarea bobinelor si gata, munca mea e finalizata.

Pentru taiere si tivire, pana acum am apelat la oameni priceputi in croitorie,  ar fi prea dezolant sa lucrez la o tesatura ca sa o distrug in cinci minute de cusut. Dar planul este sa invat si sa cos drept si frumos. Cand va fi timp.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu